lauantai 21. heinäkuuta 2012




Mikä kultaisella vuohen kuvalla varustettu kirja kätkee sisäänsä salaisuuksia enemmän kuin Bruno Rygseckin punainen kirja? Kenen mailla on avain ihmiskunnan etsimiin vastauksiiin, syvälle kallion uumeniin kätkettynä? Keitä olivat Sampo ja Aino, entä Seppo Ilmarinen tai Maija Ilmatar? Mitä tarkoittaa I Oden Ra? Onko Bockin perheen vanha sukutarina totta vai tarua? Kuka oli Ior Bock?


Tarina alkaa paratiisiajalta, jolloin koko maailman keskipiste oli Odenmaa ja jolloin syntyivät ensimmäiset ihmiset Sampo ja Aino, kaikkien ihmisten kanta-isä ja kanta-äiti. He saivat lapsia yhteensä seitsemän tytärtä ja kaksitoista poikaa. Heistä syntyi ensimmäinen suku maapallolle.

Oden eli aurinko antaa siemenelle valon ja lämmön. Kun siemen itää maassa, syntyy kasvi ja kasvista versoaa lehti, joka aikansa päähän tullessaan putoaa maahan ja maatuu. Lehdissä ja kasveissa oleva mahla edustaa elämää. Paratiisiaikana ihmiset elivät auringosta ja vihreiden lehtien mahlasta. 


Odenmaan keskellä sijainneesta Helistä oli kahden päivän matkan päässä itään Akanpesänvuori eli Kyypelivuori, jossa se vielä tänäkin päivänä sijaitsee. Tuolta Kyypelivuoren juurelta on sisäänkäynti Lemminkäisen temppeliin, joka on spiraalin mallinen ja halkaisijaltaan 250 kilometriä. Spiraali kulkee alaspäin valtavassa kaaressa ja matkan varrella on ovia neliön mallisiin saleihin joista jokainen kätkee sisäänsä aina yhden suvun estetiikkaa ja aarteita. Lisäksi temppelin uumenissa on kolme kultaista pukkia.



Mystinen kaiverrus vuoren ylä-tasanteella kuvastaa ilmeisesti luolan spiraalimaista muotoa.


Suoraan temppelin suuaukon päällä on surmakivi eli kaatumiskivi. Kun Akka vanheni eikä enään pystynyt kävelemään, vaan koki itsensä taakaksi muille yhteisön jäsenille, tuli aika kaatua. Kyypelivuorelle kokoontui joukko Akan lähimmäisiä kiittämään kaikesta mitä tältä oli hänen elinaikanaan saatu sekä jättämään hyvästit. Ukot menivät kaatumaan sisälle temppeliin, josta löytyy Ukon  surmakivi. Siihen aikaan ei ollut hitaan kuoleman tuottamia tuskia, vaan jokainen sai lähteä valitsemanaan päivänä, kun voimat alkoivat loppua. Oli suuri häpeä suvulle, jos kaatumaan ei pystynyt kävelemään omin jaloin.
 

Bockin suvussa sukupolvelta toiselle kulkenut tarina kertoo erilaisen luomiskertomuksen. Jokaisen polven vanhin poika opetteli seitsemänvuotiaasta kaksikymmentä vuotta eteenpäin joka päivä usean tunnin ajan tuota tarinaa. Kirjoitettua tietoa siitä ei ollut, vaan se kulki suullisena perintönä, jota opittiin kuunnellen ja keskustellen.


Vuonna 987 tuo muinaisuskonto aarteineen piilotettiin ristiretkiläisiltä tänne Kyypelivuoren syövereihin ja vasta tuhannen vuoden kuluttua oven sulkemisesta temppelin sai avata ja tarinan kertoa perheen ulkopuolisille ihmisille. Viimein 1987 aika oli koittanut ja suvun sen hetkinen tarinankantaja Ior Bock alkoi kertoa perheensä saagaa. Ior nimi ei tule Nalle Puhin aasi ystävältä, vaan tarkoitaa vanhalla ruut-kielellä seuraavaa: I on pukin kyyn symboli, Oden tarkoittaa aurinkoa ja Ra taasen merkitsee kuuta ja kuningasta. Bock suku on maailman vanhin, pukki edustaa myös aurinkoa. 


Iorin tarinan innoittamina sen kuulijat alkoivat suorittaa kaivauksia surmakiven juurella, jossa Lemminkäisen temppelin savella ja kivellä suljetun suuaukon tiedettiin sijaitsevan. Itse tarinan kertoja ei pistänyt lapiollistakaan tuolla työmaalla, mutta antoi etsijöiden suopeasti suorittaa kaivauksia maillaan. Mukaan lähti myös paikallinen pankki rahoittajan muodossa sekä kaksi kaivinkoneurakoitsijaa Lemminkäinen Oy ja Heikki Hakulinen Ky. 

Louhijoiden mukaan maa-aines, jolla luola on täytetty, poikkeaa selvästi muusta kalliosta, joka on graniittia. Luola viettää alaspäin loivassa kulmassa säännöllisten porrastusten mukaan juuri niinkuin Ior on kertonut. Vuosien 1987 - 1999 välisenä aikana temppelin sisäänkäyntiä on avattu noin 50 metrin matkalta. Korkeutta ja leveyttä on nelisen metriä. Valitettavasti luola on sittemmin täyttynyt vedellä, koska kaivuutyöt eivät saavuttaneet seinämää, jonka takana on spiraalin sisäänkänyti ja vesilukko, joka pitää luolan kuivana. Alueella on suoritettu myös maatutkamittauksia ja niistä saatujen tulosten mukaan vuoren sisällä on kupolia muistuttava mittava rakenne muutaman kymmenen metrin syvyydessä, josta lähtee kolme käytävää aivan kuten saagassa sanotaan. Nämä luotaukset ovat tehneet kaksi eri maatutkaluotauksiin erikoistunutta yritystä ja molempien tulokset olivat hyvinkin samankaltaiset. Ior sanoi kaivausten käynnistyttyä: Jos sieltä ei löydy mitään, silloin tarina on ollut symbolinen. Olen aina sanonut, etten itse usko siihen, mutta tarinana legenda on ollut vahva. (Keski-Uusimaa lehti 1987)


Kaivausten keskeytymisen syy oli puukotus, jonka uhriksi Ior joutui viime vuosituhannen lopulla halvaantuen lähes liikuntakyvyttömäksi. Samalla tulivat taloudelliset vaikeudet ja huvila maa-alueineen päätyi myytäväksi pakkohuutokaupalla. Lopullinen päätös ikiaikaiselle saagalle tuli lokakuussa 2010, kun Ioria puukotettiin uudelleen ja tällä kertaa kuollettavasti. Onneksemme tarinat ja kertomukset ehdittiin koota kirjaksi haastatteluiden pohjalta, ennen kuin ne katosivat kertojansa kanssa ikuisiksi ajoiksi.

Oli tarina totta tai ei, niin Kyypelivuoren alla on nyt luola jota Lemminkäisen temppeliksi kutsutaan ja se tulee olemaan yhtä kauan kuin ihmiskuntakin, mahdollisesti jopa pidempään.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti